Urban farming: tuinbouwkas op dak hotel Amstelkwartier

Hotel Amstelkwartier in aanbouw, urban farming, met op het dak een tuinbouwkasIn Amsterdam wordt gewerkt aan een uniek urban farming project. Op de 22ste verdieping (op 77 meter hoogte) van het duurzame, luxueuze Hotel Amstelkwartier plaatst kassenbouwer Havecon een tuinbouwkas. In deze kas zullen de groenten groeien die straks in het restaurant van het hotel worden geserveerd. Hotel Amstelkwartier is ontworpen door Paul de Ruiter Architecten. “Het is een innovatieve ontwerp waarin zoveel mogelijk de vier kringlopen, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik worden gesloten”.

De duurzame tuinbouwkas die Havecon & Partners op het dak van Hotel Amstelkwartier bouwen, past in het oorspronkelijke idee van de hoteleigenaren: een levend gebouw creëren waarin de vier cycli van energie, water, afval en materialen zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd, zo valt te lezen op Groentennieuws.

Urban farming

Dit tuinbouwproject midden in Amsterdam staat niet op zich zelf. Het kweken van groenten en het houden van dieren in steden is een echte trend. Deze trend van stedelijke landbouw is ook wel bekend onder de naam Urban Farming. Begin 2016 werd in Den Haag ook een van de grootste stadslandbouwprojecten gelanceerd met de bouw van een tuinbouwkas op kantoorgebouw ‘De Schilde’.

Beperking lichtuitstoot en energiebesparing

Voor dit project was Holland Scherming verantwoordelijk voor het plaatsen van de scherminstallatie. Ook de scherminstallatie heeft duurzame kenmerken. Omdat de gewassen met ledverlichting worden belicht, dient tijdens de donkerteperiode (september tot april) de lichtvervuiling te worden beperkt. Hiervoor is een verduisteringsscherm geïnstalleerd, dan lichtuitstoot voorkomt. Daarnaast is er een energiescherm geïnstalleerd, wat ervoor zorgt dat de warmte in de kas niet via het glazen dak kan ontsnappen. Tegelijkertijd laat dit scherm wel voldoende zonlicht door om de groenten in de kas te belichten.