Kasschermen in foliekassen bij RuBa Baers in Kevelaer (D)

Kasschermen in foliekassen: je ziet het steeds vaker. In deze dubbelwandige, hi-tech foliekas bij RuBa Baers, installeerde Holland Scherming in 2017 een  zonweringscherm.

Techniek

Horizontale scherminstallatie met trekkabel-aandrijving. Voor het beschermen van potplanten tegen de intensieve middagzon, werd Phormitex 44 schermdoek van Bonar gebruikt. Dit schermmateriaal heeft tevens de functie van energiescherm: de isolerende waarde beschermt de jonge potplanten tegen kou.

Aandachtspunten

Normaal gesproken wordt de scherminstallatie op de bovenste ligger van de tralie gemonteerd. Bij deze kas was dat niet mogelijk vanwege fixatiedraden en hijsverwarming. Ook hebben we diverse maatwerkoplossingen moeten bedenken ter hoogte van afvoerbuizen en andere installaties die de scherminstallatie in de weg zaten.

Betrek de scherminstallateur in het ontwerpstadium voor optimale integratie

Geen kastype of situatie is te gek, we vinden altijd een oplossing om de kasschermen op een nette en efficiënte manier te monteren. Toch had het soms sneller, goedkoper of gemakkelijker gekund. Als advies geven wij daarom ons bij nieuwbouw van kassen al in een vroeg stadium te betrekken. Wij kunnen dan meedenken over de beste integratie tussen scherm en kas. Dat kan uiteindelijk veel montagetijd schelen of maatwerkonderdelen voorkomen, wat de scherminstallatie onnodig duurder maakt.

www.rubagmbh.de