Holland Scherming installeert 6,6Ha belichtingsscherm bij Rimato

Het is half september en Holland Scherming legt de laatste hand aan de nieuwe scherminstallatie bij Prominent-lid Kwekerij Rimato in Honselersdijk. Rimato stapt per 1 oktober over op belichte teelt, en in verband met de regelgeving moet het nieuwe belichtingsscherm ervoor zorgen dat er tijdens de donkerteperiode aan de wettelijk gestelde eisen wordt voldaan. Het vorige schermdoek, een normaal energiescherm, is ondertussen 10 jaar oud. Het had misschien nog wel even meegekund, maar verschillende factoren bepaalden dat nu het juiste moment was om een doekwissel toe te passen. Met behulp van een ingewikkelde berekening, uitgevoerd door Samax Energiemanagement, is de beslissing genomen om over te stappen naar belichte teelt.

Optimale energiebenutting

“We hebben een WKK staan waar we onze eigen elektriciteit mee opwekken”, vertelt Marcel van der Knaap, mede-eigenaar van Rimato. “De warmte en de CO2 die vrijkomen kunnen we goed gebruiken, alleen is de prijs die we nu krijgen voor de elektriciteit die bijna volledig het openbare net in gaat dusdanig laag, dat het interessanter bleek om deze energie binnen ons eigen bedrijf te gaan benutten. Onze WKK levert vanaf 1 oktober ook de elektriciteit voor de lampen die we bij de belichte teelt gebruiken. De overtollige warmte die door deze lampen ontstaat, gebruiken we weer voor de verwarming onze andere kas, waar geen belichte teelt plaats vindt. Zo maken we nog optimaler gebruik van de energie die we tot onze beschikking hebben.” Daarnaast is er, in verband met de eisen die verzekeraars aan schermdoek stellen, gekozen voor een vlamvertragende kwaliteit belichtingsdoek.

Geveldoek en horizontaal scherm

Bij belichte teelt is het van belang dat er geen sprake is van lichtuitstoot tijdens de donkerteperiode, die van 1 september tot 1 mei loopt. De scherminstallatie bij belichte teelt bestaat uit horizontale scherming boven de teelt en verticale scherming langs de gevels. Om een perfecte afdichting tussen deze twee installaties te realiseren, is nauwkeurig werken een must. Omdat de kas tijdens de montage van de nieuwe schermen nog vol staat met tomaten, is het soms even puzzelen hoe de schermen goed kunnen worden gemonteerd. Daarom wordt er ook via de buitenzijde van de kas gewerkt door hier en daar een ruit te verwijderen.

Honingtomaten van Looije

Een lege kas kost natuurlijk geld. Daarom zit er tussen verschillende teelten in de meeste gevallen maar een week voordat de volgende teelt wordt opgestart. Zo ook bij Rimato: vanaf 20 september worden de oude tomatenplanten uit de kas gehaald en verwisseld voor de nieuwe teelt. In dit geval wordt het een bijzondere wissel: Rimato gaat deze kas met belichtingsscherm inzetten voor de teelt van Looije’s honingtomaten. “Dat wordt wel even schakelen”, vertelt Marcel van der Knaap, “want bij de honingtomaten gaan we ons eerst volledig richten op de smaak en productie komt op de tweede plaats. Dat is voor ons een nieuwe manier van tomaten telen, waar we erg naar uitkijken!”