Het mysterieuze Westerlicht van ’s-Gravenzande

Medio november 2015 werd het Westland verrast met een bijzondere lichtshow: in ’s-Gravenzande kleurde de lucht voor korte tijd ineens knalroze. Op sociale media zagen we al snel de ene na de andere reactie voorbij komen. Ook nieuwssites zoals RTL en Westlanders.nu pikten dit bijzondere verschijnsel op. De term ‘Westerlicht’, refererend aan het beroemde natuurverschijnsel het Noorderlicht, werd door veel mensen genoemd.

Ledverlichting

Helaas bleek de herkomst van het Westerlicht minder mysterieus dan men in eerste instantie dacht; tomatenkwekerij Verkade aan de Zanddijk deed een kortstondige test met de nieuwe rood-blauwe ledverlichting. “We hadden niet gedacht dat het zoveel teweeg zou brengen”, aldus de kweker, die verrast was door de aandacht die het verschijnsel kreeg op sociale media.

Beperking lichtuitstoot

De reacties waren vooral positief; veel mensen vonden het licht mooi en bijzonder om te zien. Een enkeling vond het verschijnsel minder mooi en klaagde over lichthinder.

De vakgroep LTO Glastuinbouw en Stichting Natuur en Milieu (in samenwerking met Platform Lichthinder) hebben in 2004 een akkoord bereikt over de aanpak van lichthinder door kassen. De bestaande wettelijke regels (onder meer verplichte zijafscherming) moeten beter worden nageleefd en gehandhaafd. Ook wordt de lichtuitstraling naar boven beperkt met al aanwezige (energie)schermen. (bron: http://www.platformlichthinder.nl/)

Belichtingsscherm

Uiteraard houdt ook tomatenteler Verkade zich aan de wettelijk gestelde regels. Daarom heeft Holland Scherming in oktober van 2015 in de belichte kas assimilatieschermen en gevelschermen geïnstalleerd, die gesloten worden op het moment dat de tijden van de donkerteperiode van kracht zijn. Daarmee wordt automatisch voldaan aan de regelgeving.

Lees hier meer over de toepassing van belichtings- of assimilatiescherming.

Video van het Westerlicht, gefilmd door Fred van der Ende