Binnenzonwering zorgt voor minder lichthinder in publiekshal gemeentehuis Zeist

In juli 2015 heeft Holland Scherming binnenzonwering op maat geplaatst in de publiekshal van het gemeentehuis in Zeist.
In deze glazen ruimte bleek het bij zonnig weer te warm te worden en gaf de zoninstraling te veel lichthinder voor de baliemedewerkers.

Bij bedrijfspanden, winkels en andere publieke ruimten met grote glaspartijen denkt men voor zonwering in eerste instantie niet altijd aan een installateur van kasscherming.
Holland Scherming heeft echter veel ervaring opgebouwd met grote glaspartijen in de glastuinbouw en bij tuincentra met zowel functionele als esthetische zonwering.
De glazen publiekshal bij de gemeente Zeist is gerealiseerd door Thermoflor, voor wie Holland Scherming bij veel tuincentra de scherminstallatie heeft verzorgd. Zij waren daardoor bekend met de kennis en expertise van Holland Scherming en bracht ze in contact met de gemeente Zeist.

Maatwerk

Zonweringsinstallaties voor atriums zijn altijd maatwerk. Zo ook de dakconstructie van dit atrium in Zeist. Omdat Holland Scherming de juiste expertise en materialen had om tot een goede oplossing in deze ruimte te komen, was het project binnen enkele dagen afgerond.

Direct voordeel door verminderde zoninstraling

De zonwering is geplaatst boven het gedeelte waar de baliemedewerkers zitten. Zo hebben zij direct voordeel van verminderde zoninstraling bij een gesloten installatie.
De scherminstallatie is geïntegreerd in de dakconstructie; motoren zijn voor het oog weggewerkt. Er zijn passtukken gemaakt om de verschillende hellingshoeken in het dak op te heffen, zodat de zonwering probleemloos kan afrollen. Om ervoor te zorgen dat dit één geheel vormt met het dak, zijn deze in dezelfde kleur als de bestaande constructie gespoten.
Het zonweringsdoek heeft een warmtereflecterende, metalen coating aan de zonzijde en een warme kleur aan de zichtzijde die bijdraagt aan een prettige sfeer in de ruimte.

Holland Scherming adviseert om een scherminstallateur al in de ontwerpfase te betrekken, zodat deze in een vroeg stadium kan meedenken over een esthetische zonweringsoplossing die bij de bouw van een atrium of glaspartij meteen in de constructie kan worden verwerkt.

Voor meer informatie over maatwerkinstallaties voor zonwering in atriums kunt u contact opnemen met Peter Rense: p.rense@hollandscherming.nl of 06-22570956

Binnenzonwering gelijkwaardig aan buitenzonwering

Bij dit project was Klaas Schoustra van Arsycon Glas en Geveladvies betrokken. Hij adviseerde de gemeente Zeist over de voordelen van binnenzonwering met een metalen coating. Deze coating kan de zoninstraling tot 70% reflecteren. De warmte gaat dus terug naar buiten, in tegenstelling tot klassieke zonweringsdoeken, waar de warmte zich achter het doek ophoopt.
“Ik ben verbaasd over de onbekendheid van deze zonwering,” aldus Klaas Schoustra. “Het is een interessant alternatief voor buitenzonwering, waarbij vervuiling en windhinder vaak een probleem vormen. Bij de juiste doekkeuze zijn de warmtereflecterende eigenschappen van binnenzonwering gelijkwaardig aan die van buitenzonwering. De exploitatiekosten zijn echter aanzienlijk lager, wat binnenzonwering een zeer economisch alternatief maakt.”

Logo Arsycon